Van 8 t/m 10 september is de jeugd van handbalvereniging Stevo uit Geesteren weer op kamp geweest. Vrijdags vertrokken we met ruim 30 jeugdleden naar Erve Nejhoes in Mander.
Aangekomen op de kamplocatie werd er begonnen met de bekendmaking van het thema van dit jaar: ‘Kolonisten van Catan’. De groep werd over 5 groepen verdeeld. Het hele weekend werden de activiteiten met deze groepen gespeeld, om materialen te winnen voor hun eigen kolonistendorp, die zondag gebouwd moest worden.
Er werd begonnen met een grote opdracht waarbij kinderen op zoek moesten gaan naar materialen voor hun eigen dorp. Vooral takken en touw werden gevonden in het bos en langs de kant. Sommigen namen de materialen mee door een eigen ‘brancard’ te maken van gevonden takken. Omdat ze nog geen voorbeeld van een huis/villa gezien hadden, waren de meiden nog zoekende naar welke materialen ze nodig zouden hebben.
Na de grote opdracht, moesten de meiden zich klaarmaken voor de spooktocht die traditiegetrouw op vrijdagavond gehouden wordt. Met hulp van "Beauty or Beast” Tessa Kokhuis werden de jongens en meiden van carnavalsvereniging Het Peloton uit Geesteren, bij de familie Brager, omgetoverd in ware griezels. Per groepje konden de meiden met de begeleiding beginnen aan de spooktocht. De tocht langs mais en zandpaden was niet zonder risico, ware gruwelvoorwerpen hadden de monsters meegenomen om de meiden te laten schrikken! Ondertussen maakte Karin alvast tosti’s. Bij terugkomst werden de spannende belevenissen in geuren en kleuren verteld aan de "thuisblijvers”.
Na een korte maar gezellige nacht konden de meisjes zaterdagochtend genieten van hun welverdiende ontbijtje, die Jos ’s ochtends bij Bakkerij de Kraaij had opgehaald. Al vrij snel na het ontbijt vertrokken we met auto’s naar Ootmarsum. Tijdens de grote activiteit, waarin de groepen hun eigen grondstof moesten ruilen voor grotere, meer waardevolle spullen, waren nog kleine activiteiten gekoppeld. In een envelop kregen ze ook een lijstje mee met daarop voorwerpen waarvoor ze hun grondstof konden gaan wisselen. Als de grondstof was geruild voor bijvoorbeeld een schaar, dan konden ze zich bij de leiding melden en stond activiteit 1 klaar. Tijdens deze activiteit moesten ze een kaartenhuis bouwen met karton. Per verdieping kregen ze een grondstofkaart naar keuze. Ook konden ze een pakket met latten of een pakket met bamboestokken winnen met de andere kleine activiteiten.
Tussen de middag een broodje met knakworst gegeten, maar de meiden moesten zich daarna weer snel omkleden, want het middagprogramma moest ook al weer beginnen. Daar kregen de groepen nogmaals de kans om materialen te winnen voor het dorp dat op zondag gebouwd moest worden. Een mystery guest (Louis Degen), pakketjes bezorgen, schat zoeken, husselletters tot woorden maken en op zoek naar allerlei spulletjes rondom de boerderij. Dit leverde de groepjes veel elastieken, een kolonistenbadge en extra grondstoffen op. Deze grondstoffen konden ze bij de 3e grote activiteit gebruiken om met andere groepen te ruilen. Zondag konden ze met 3 dezelfde grondstoffen bijvoorbeeld een lattenpakket kopen en als ze van alle grondstoffen één kaartje inleverden, konden ze bamboestokken kopen. Het fanatisme was op ieder moment van het kamp aanwezig.
Voordat we aan de barbecue, die werd verzorgd door catering Kottink, zouden beginnen,
gingen we nog 1 keer het bos in om de grote opdracht uit te voeren. Door het ruilen van grondstofkaartjes met de andere groepen, konden de stammen ervoor zorgen dat ze de juiste kaartjes wisten te bemachtigen voor de dag erop. Ook bedacht de leiding verschillende challenges om kaartjes te verdienen. In de regen liepen we terug naar de kampeerboerderij, waar het eten op ons stond te wachten.
Na het eten was er tijd om je met je groep of tweetal voor te bereiden op de bonte avond. Een lange tijd was deze avond van ons programma verdwenen. Des te meer inspiratie kwam er uit de groep. Berthil Janssen (voorzitter van de vereniging) nam samen met Karin en Rob zitting in de jury. Zelfs de coaches van de C1 en C2 hadden een geweldig optreden verzorgd, een leuke verrassing voor de meiden. Deze avond stond in het teken van enthousiasme, gezelligheid en heel veel lol. Dat er een prijs aan verbonden was, was bijna vergeten. De eerste prijs werd gewonnen door Tessa Voorhuis en Enja Harmelink, die ‘André van Duin op school’ vertolkten. Geweldig!! De gezelligheid ging door tot in de laatste uurtjes.
Om 9.00 uur ging de wekker weer voor het ontbijt. En helaas komt er aan ieder handbalkamp een einde, dus er moest opgeruimd worden. Dit gaat altijd zo snel, dat er tijd over blijft voor een eindopdracht. In dit geval het bouwen van je eigen dorp. Een huis zou 20 punten opleveren en een villa 40 punten, die verdubbeld konden worden als je een extra verdieping toevoegde. Er was nog een mogelijkheid om extra materialen te kopen met je gewonnen grondstofkaartjes. Dit was nodig om een zo waardevol mogelijk dorp te bouwen. Op de foto’s, die Clemens Brughuis het gehele kamp weer gemaakt heeft, is het eindresultaat te zien. Wat hebben we fanatieke en creatieve jeugdleden!
Om 12 uur was het dan echt het einde van het kamp en werden tassen in de bus geladen. De groep vertrok met de auto’s richting ‘De Ransuil’. Het ontvangstcomité van ouders die bij de sporthal wachtten was prachtig.
We kunnen terugkijken op een geweldig kamp dat zonder problemen is verlopen!!
Wat een gezelligheid en mooie dagen hebben we beleefd!
Hierbij bedanken we de leiding en organisatie, ouders, carnavalsvereniging Het Peloton, Tessa Kokhuis voor het schminken en Harry Steggink voor het beschikbaar stellen van de vrachtwagen. Voor de spooktocht worden de ‘spoken’ altijd geschminkt bij de familie Brager. De boodschappen komen zoals gebruikelijk van Plus Wallerbosch en Bakkerij de Kraai. En we bedanken Ton Kottink voor de heerlijke barbecue!